zondag 16 november 2008

Donderdag 4 september 2008

Etappe 14: van San Francisco naar Santa Maria

Vandaag vertrekken we voor een volgende etappe: 288 mijl ofwel 464 km naar Santa Maria. Dit doen we met opzet omdat de afstand tussen SF en LA te groot is, en we geen zin hebben om de volledige 700 km afstand tussen de twee steden in één dag te doen. Daarbij komt dat we de Interstate verlaten om het grootste deel van het traject de US 1 – of de Pacific Coast Highway – te doen, en daar schieten we sowieso al niet op…
We staan opnieuw vroeg op (kunnen we ooit eens wat langer slapen ?) en ontbijten in het hotel. De parking van het hotel is schandalig duur: $ 60.00 voor de tijd dat we er geweest zijn. Volgens de receptioniste valt dit nog mee: in de meeste hotels is het $ 30.00 tot $ 40.00 per dag ! Na het uitchecken stel ik de GPS in op het eerste knooppunt en dit is dan meteen de eerste stop: Carmel-By-The-Sea, waar onze cowboy Clint Eastwood nog burgemeester is geweest. Spreek maar gewoon van Carmel, zoals alle Amerikanen. Zet het accent bij de uitspraak wel op de e: zeg Carmél, niet Cármel. Is maar dat je het weet...
We verlaten San Francisco via de Oakland Bay Bridge, deze keer langs de benedenverdieping van de brug. We hoeven niet te betalen; blijkbaar geldt de tol alleen bij het binnenkomen van de stad.
Het uitgaande verkeer van San Francisco is geweldig druk; de highway zit dan ook eivol en we komen slechts langzaam vooruit. De ring rond de stad is enorm groot en ingewikkeld maar de GPS toont de weg. Dit toestel heeft intussen zijn deugdelijkheid bewezen en we vertrouwen er bijna blindelings op.
Na een paar uur wordt het verkeer toch minder en passeren we de buitenwijken van San José, de derde grootste stad van Californië. We zijn 90 mijl verder en vanaf hier kunnen we de US-1, de “one” op en rijden we richting Carmel-By-The-Sea. Dit kleine plaatsje is zeer mooi, bijna idyllisch te noemen. Dure huizen, grote auto’s, kleine leuke winkeltjes. Alles straalt hier geld uit.
Aan het strand van Carmel-By-The-Sea

Onze salad en sandwich, die we onderweg hebben gekocht, eten we op aan het strand. Heel wat grote golven daar, alhoewel er zo goed als geen wind is en volgens mij is het er gevaarlijk om te zwemmen. Nietemin zijn er toch een paar waaghalzen die verwoede pogingen ondernemen om het kolkende water te trotseren.
We doen nog een wandeling naar het strand maar spijtig kunnen we niet lang blijven. We hebben nog een serieuze rit voor de boeg en hebben reeds redelijk veel tijd verloren in het drukke verkeer van San Francisco.

Een impressie van de US-1 of de Pacific Highway.
Voor een chauffeur een hele uitdaging.

We rijden door en volgen de Pacific Highway, de Pacific Coast Highway, de Highway 1, de US-1, je zegt het maar. Kilometers en kilometers aan het stuk aan het stuur draaien, bijna niet te doen. De omgeving echter is prachtig. De woeste kustlijn, kleine eilandjes, hier en daar een kast van een villa. Wie weet wie zijn huis we allemaal hebben gepasseerd…
Na Route 66 is deze weg misschien wel de bekendste motorroute van de Verenigde Staten. De weg - voltooid in 1934 - begint onder Los Angeles en eindigt 882 km noordelijker in Leggett. Heel vaak loopt hij langs de oceaanstranden en rotspartijen. De 'one' passeert onder meer LA, Malibu Beach, Santa Monica, Hearst Castle, Monterey en de Golden Gate Bridge van San Francisco. De mooiste stukken vind je bij de steile afgronden van Big Sur en vooral boven San Francisco, waar Highway 1 onder het pseudoniem Shoreline Highway door een bijzonder schitterend kustgebied kronkelt. Een goede dertig kilometer krankzinnige asfaltspaghetti met onwezenlijk veel bochten is een uitdaging voor zelfs de meest ervaren chauffeur.


Ten zuiden van de Big Sur worden de bergen minder hoog en geleidelijk aan krijgen golvende heuvels met grasland de overhand. Boven op een heuvel staat daar dan Hearst Castle, het bizarre “kasteel” dat de krantenmagaat Randolph Hearst hier in de heuvels bouwde. Het is een lange, mooie maar lastige rit geweest en we zijn toe aan een stop.

Nog 30 miles naar Hearst Castle. Een rustpauze
na de helse rit langs de US-1

Het Visitor Center van Hearst Castle
----------------------------
Het Hearst Castle is een samenraapsel van allerlei stijlen en grenst vaak aan de kitsch, maar blijft wel razend interessant. We bezoeken enkel het visitor-center, deels wegens tijdsgebrek, deels wegens te moe. Het kasteel blijft onbereikbaar in de verte op zijn eenzame heuvel de volgende lading toeristen af te wachten. Hier wat info over Hearst Castle.

Het is nog 60 mijl naar het hotel en we besluiten te vertrekken. Gelukkig is de weg minder bochtig en dik twee uur later komen we aan in het Hotel Santa Maria Inn. Het meest ouderwetse hotel die we ooit hebben gezien. Een interieur met meubilair uit grootmoeders tijd, dik rood tapijt, in de lounge nabij de bar speelt een pianist een oud deuntje. Toch hebben hier een groot aantal heel bekende personen overnacht. Zomaar een greep: Charlie Chaplin, Bing Crosby, Doris Day, Oliver Hardy (de dikke van het duo Laurel & Hardy), Bob Hope, John Candy, Johnny Weissmuller (de 1e Tarzan), enz, enz, enz…
De lijst van "famous people" in de Santa Maria Inn

De Santa Maria Inn. Het meest ouderwetse hotel
dat we hebben gehad. Toch qua aankleding en uitsraling...

We eten in een Steak House, niet ver van het hotel. Mexicaanse bediening en Barack Obama op TV. We zitten natuurlijk in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, wat we vanaf nu meer en meer zullen zien.




Geen opmerkingen: