donderdag 13 november 2008

Woensdag 3 september 2008

San Francisco - Bike The Bridge !

Opnieuw vertrekken we richting Market Street en nemen het ontbijt in een coffeeshop, zo ergens tussen Seventh en Sixth Street. Dan gaan we door naar Powel om daar opnieuw met de kabeltram naar Fischerman’s Wharf te sporen. Vervolgens nog wat stappen en komen we aan bij Blazing Saddles, een gekend fietsverhuurbedrijf in de VS. Het is namelijk mogelijk en plezant om gedeeltes van San Francisco met de fiets te verkennen, iets wat voor vandaag op het programma staat. De stad is te groot om alles te voet te doen, een fiets lijkt ons anders wel interessant.
Nu is het wel zo dat je in de USA voor alles wat je doet een ID moet tonen.


Een "kantoor" van Blazing Saddles, nabij Pier 39
--------------


Een vriendelijke jonge vrouw begint met papieren in te vullen.
“Can you show me some ID ?”
“Sure !” Een ID moet de volgende gegevens hebben: een naam, een foto en een nummer. Een rijbewijs voldoet dus perfect. Een reispas uiteraard ook.
“Now your creditcard please”
Oei ! Vergeten…
“I don’t have it on me. But we’ll pay cash, no problem”
“I’m sorry sir, but we need a credit card for warranty and security reasons”
“It’s in the hotel ! We do have a Visa, but it’s in the safe of the hotelroom !”
“I’m sorry sir: company policy. We do need to have your card.”
“You cannot possibly expect us to go back to Seventh Street and get it ! Make an exception. Please !”
Ze geeft geen milimeter toe.
“No creditcard, no bike. I’m so sorry. Company policy…”
Jaja, we weten het al.
“It’s an hour to go back to the hotel and another one to get back here. We’ll lose 2 hours at least.”
Dat is uiteraard overdreven: het is een groot uur. Maar niettemin is het tijdverlies.
“As I said: no card, no bike. I’m so sorry, but these are company rules. I must follow them”
Vriendelijk maar onverbiddelijk hard, onvermurwbaar en geen onderhandeling mogelijk. Er zit niets anders op: te voet terug naar de stopplaats van de kabeltram, dan naar Powel, te voet naar het hotel, te voet terug naar Powel, weer op de kabeltram en te voet naar Blazing Saddles.
Tenslotte huren we fietsen in Colombia Avenue, daar is nog een Blazing Saddles en iets dichter bij de tramhalte. Uiteindelijk verliezen we anderhalf uur tijd. Het valt nog mee.
We krijgen een plannetje met daarop de routes die we met de fiets kunnen volgen. Uiteraard zijn niet alle banen geschikt om op te fietsen, en highways moeten we alleszins vermijden. Toch is er een ruim parcours voorzien.
Blazing Saddles vindt je hier.

We besluiten om eerst naar Sausalito te fietsen via de Golden Gate Bridge, want dat is precies wat ze bedoelen met “Bike The Bridge”. Na een kleine rit langsheen Fisherman’s Wharf komen we bij Aquatic Park, waar de fietsroute eigenlijk begint. We fietsen een kleine pier op en hebben zo een goed zicht op de stad. We fietsen verder richting de Golden Gate Bridge, moeten een lastige heuvel over en komen zo in het park Presidio. We rijden verder langs de kustlijn (Crissy Field) en zien in de verte reeds de beroemde brug. Erg duidelijk is de route wel niet aangegeven, en ik moet twee keer de weg vragen. Een vriendelijke Amerikaanse fietser wijst ons de weg en uiteindelijk zitten we weer goed.Aan fort point moeten we opnieuw een helling beklimmen, ditmaal naar het startpunt van de brug.Boven aangekomen zien we de brug in zijn totaal: 2 keer 3 rijvakken en een breed vak apart voor fietsers en voetgangers, voorzien van een forse balustrade. De brug is inderdaad meer dan 2700 meter, op zich heel erg lang, maar in de essentie is het een hangbrug en daardoor blijft ze overeind.


2 X 3 vakken en een vak apart voor de fietsers en wandelaars.
Welkom op de Golden Gate Bridge.
------

Op de Golden Gate Bridge Fietsen
---------------

Zicht op San Francisco vanop Sausalito
---------------

We komen aan in Sausalito en moeten voortdurend langs steile hellingen weer dalen. Bij Bothin Marsh besluiten we wat te eten, een eenvoudige sandwich en een frisdrank. We fietsen een eindje terug en nemen de Ferryboat terug naar San Francisco, naar de Ferry Building voorbij The Embarcadero. Tenslotte fietsen we The Embarcadero af naar de Palace of Fine Arts. We willen nog doorrijden naar de Golden Gate Park, maar een autobuschauffeur raadt ons dat af; het is een heel eind rijden en bovendien moeten we enkele drukke highways oversteken. We komen ook in tijdsgebrek, want de fietsen moeten vóór 07.00pm weer worden afgeleverd.

Met de ferry terug naar San Francisco
-----------

Na het afleveren van de fietsen gaan we te voet terug naar Fisherman’s Wharf. We nemen de kabeltram en komen aan op de hoek Powell en Market, alwaar we verder te voet gaan terug naar het hotel.
Het avondmaal nemen we bij Rocco’s: lekkere spaghetti bolognese en een biertje.Tomorrow is another day; we verlaten San Francisco en rijden naar Santa Maria, een tussenstop op de weg naar Los Angeles

Een gewone tram in San Francisco.
------------------

Geen opmerkingen: