zondag 16 november 2008

Donderdag 4 september 2008

Etappe 14: van San Francisco naar Santa Maria

Vandaag vertrekken we voor een volgende etappe: 288 mijl ofwel 464 km naar Santa Maria. Dit doen we met opzet omdat de afstand tussen SF en LA te groot is, en we geen zin hebben om de volledige 700 km afstand tussen de twee steden in één dag te doen. Daarbij komt dat we de Interstate verlaten om het grootste deel van het traject de US 1 – of de Pacific Coast Highway – te doen, en daar schieten we sowieso al niet op…
We staan opnieuw vroeg op (kunnen we ooit eens wat langer slapen ?) en ontbijten in het hotel. De parking van het hotel is schandalig duur: $ 60.00 voor de tijd dat we er geweest zijn. Volgens de receptioniste valt dit nog mee: in de meeste hotels is het $ 30.00 tot $ 40.00 per dag ! Na het uitchecken stel ik de GPS in op het eerste knooppunt en dit is dan meteen de eerste stop: Carmel-By-The-Sea, waar onze cowboy Clint Eastwood nog burgemeester is geweest. Spreek maar gewoon van Carmel, zoals alle Amerikanen. Zet het accent bij de uitspraak wel op de e: zeg Carmél, niet Cármel. Is maar dat je het weet...
We verlaten San Francisco via de Oakland Bay Bridge, deze keer langs de benedenverdieping van de brug. We hoeven niet te betalen; blijkbaar geldt de tol alleen bij het binnenkomen van de stad.
Het uitgaande verkeer van San Francisco is geweldig druk; de highway zit dan ook eivol en we komen slechts langzaam vooruit. De ring rond de stad is enorm groot en ingewikkeld maar de GPS toont de weg. Dit toestel heeft intussen zijn deugdelijkheid bewezen en we vertrouwen er bijna blindelings op.
Na een paar uur wordt het verkeer toch minder en passeren we de buitenwijken van San José, de derde grootste stad van Californië. We zijn 90 mijl verder en vanaf hier kunnen we de US-1, de “one” op en rijden we richting Carmel-By-The-Sea. Dit kleine plaatsje is zeer mooi, bijna idyllisch te noemen. Dure huizen, grote auto’s, kleine leuke winkeltjes. Alles straalt hier geld uit.
Aan het strand van Carmel-By-The-Sea

Onze salad en sandwich, die we onderweg hebben gekocht, eten we op aan het strand. Heel wat grote golven daar, alhoewel er zo goed als geen wind is en volgens mij is het er gevaarlijk om te zwemmen. Nietemin zijn er toch een paar waaghalzen die verwoede pogingen ondernemen om het kolkende water te trotseren.
We doen nog een wandeling naar het strand maar spijtig kunnen we niet lang blijven. We hebben nog een serieuze rit voor de boeg en hebben reeds redelijk veel tijd verloren in het drukke verkeer van San Francisco.

Een impressie van de US-1 of de Pacific Highway.
Voor een chauffeur een hele uitdaging.

We rijden door en volgen de Pacific Highway, de Pacific Coast Highway, de Highway 1, de US-1, je zegt het maar. Kilometers en kilometers aan het stuk aan het stuur draaien, bijna niet te doen. De omgeving echter is prachtig. De woeste kustlijn, kleine eilandjes, hier en daar een kast van een villa. Wie weet wie zijn huis we allemaal hebben gepasseerd…
Na Route 66 is deze weg misschien wel de bekendste motorroute van de Verenigde Staten. De weg - voltooid in 1934 - begint onder Los Angeles en eindigt 882 km noordelijker in Leggett. Heel vaak loopt hij langs de oceaanstranden en rotspartijen. De 'one' passeert onder meer LA, Malibu Beach, Santa Monica, Hearst Castle, Monterey en de Golden Gate Bridge van San Francisco. De mooiste stukken vind je bij de steile afgronden van Big Sur en vooral boven San Francisco, waar Highway 1 onder het pseudoniem Shoreline Highway door een bijzonder schitterend kustgebied kronkelt. Een goede dertig kilometer krankzinnige asfaltspaghetti met onwezenlijk veel bochten is een uitdaging voor zelfs de meest ervaren chauffeur.


Ten zuiden van de Big Sur worden de bergen minder hoog en geleidelijk aan krijgen golvende heuvels met grasland de overhand. Boven op een heuvel staat daar dan Hearst Castle, het bizarre “kasteel” dat de krantenmagaat Randolph Hearst hier in de heuvels bouwde. Het is een lange, mooie maar lastige rit geweest en we zijn toe aan een stop.

Nog 30 miles naar Hearst Castle. Een rustpauze
na de helse rit langs de US-1

Het Visitor Center van Hearst Castle
----------------------------
Het Hearst Castle is een samenraapsel van allerlei stijlen en grenst vaak aan de kitsch, maar blijft wel razend interessant. We bezoeken enkel het visitor-center, deels wegens tijdsgebrek, deels wegens te moe. Het kasteel blijft onbereikbaar in de verte op zijn eenzame heuvel de volgende lading toeristen af te wachten. Hier wat info over Hearst Castle.

Het is nog 60 mijl naar het hotel en we besluiten te vertrekken. Gelukkig is de weg minder bochtig en dik twee uur later komen we aan in het Hotel Santa Maria Inn. Het meest ouderwetse hotel die we ooit hebben gezien. Een interieur met meubilair uit grootmoeders tijd, dik rood tapijt, in de lounge nabij de bar speelt een pianist een oud deuntje. Toch hebben hier een groot aantal heel bekende personen overnacht. Zomaar een greep: Charlie Chaplin, Bing Crosby, Doris Day, Oliver Hardy (de dikke van het duo Laurel & Hardy), Bob Hope, John Candy, Johnny Weissmuller (de 1e Tarzan), enz, enz, enz…
De lijst van "famous people" in de Santa Maria Inn

De Santa Maria Inn. Het meest ouderwetse hotel
dat we hebben gehad. Toch qua aankleding en uitsraling...

We eten in een Steak House, niet ver van het hotel. Mexicaanse bediening en Barack Obama op TV. We zitten natuurlijk in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, wat we vanaf nu meer en meer zullen zien.




donderdag 13 november 2008

Woensdag 3 september 2008

San Francisco - Bike The Bridge !

Opnieuw vertrekken we richting Market Street en nemen het ontbijt in een coffeeshop, zo ergens tussen Seventh en Sixth Street. Dan gaan we door naar Powel om daar opnieuw met de kabeltram naar Fischerman’s Wharf te sporen. Vervolgens nog wat stappen en komen we aan bij Blazing Saddles, een gekend fietsverhuurbedrijf in de VS. Het is namelijk mogelijk en plezant om gedeeltes van San Francisco met de fiets te verkennen, iets wat voor vandaag op het programma staat. De stad is te groot om alles te voet te doen, een fiets lijkt ons anders wel interessant.
Nu is het wel zo dat je in de USA voor alles wat je doet een ID moet tonen.


Een "kantoor" van Blazing Saddles, nabij Pier 39
--------------


Een vriendelijke jonge vrouw begint met papieren in te vullen.
“Can you show me some ID ?”
“Sure !” Een ID moet de volgende gegevens hebben: een naam, een foto en een nummer. Een rijbewijs voldoet dus perfect. Een reispas uiteraard ook.
“Now your creditcard please”
Oei ! Vergeten…
“I don’t have it on me. But we’ll pay cash, no problem”
“I’m sorry sir, but we need a credit card for warranty and security reasons”
“It’s in the hotel ! We do have a Visa, but it’s in the safe of the hotelroom !”
“I’m sorry sir: company policy. We do need to have your card.”
“You cannot possibly expect us to go back to Seventh Street and get it ! Make an exception. Please !”
Ze geeft geen milimeter toe.
“No creditcard, no bike. I’m so sorry. Company policy…”
Jaja, we weten het al.
“It’s an hour to go back to the hotel and another one to get back here. We’ll lose 2 hours at least.”
Dat is uiteraard overdreven: het is een groot uur. Maar niettemin is het tijdverlies.
“As I said: no card, no bike. I’m so sorry, but these are company rules. I must follow them”
Vriendelijk maar onverbiddelijk hard, onvermurwbaar en geen onderhandeling mogelijk. Er zit niets anders op: te voet terug naar de stopplaats van de kabeltram, dan naar Powel, te voet naar het hotel, te voet terug naar Powel, weer op de kabeltram en te voet naar Blazing Saddles.
Tenslotte huren we fietsen in Colombia Avenue, daar is nog een Blazing Saddles en iets dichter bij de tramhalte. Uiteindelijk verliezen we anderhalf uur tijd. Het valt nog mee.
We krijgen een plannetje met daarop de routes die we met de fiets kunnen volgen. Uiteraard zijn niet alle banen geschikt om op te fietsen, en highways moeten we alleszins vermijden. Toch is er een ruim parcours voorzien.
Blazing Saddles vindt je hier.

We besluiten om eerst naar Sausalito te fietsen via de Golden Gate Bridge, want dat is precies wat ze bedoelen met “Bike The Bridge”. Na een kleine rit langsheen Fisherman’s Wharf komen we bij Aquatic Park, waar de fietsroute eigenlijk begint. We fietsen een kleine pier op en hebben zo een goed zicht op de stad. We fietsen verder richting de Golden Gate Bridge, moeten een lastige heuvel over en komen zo in het park Presidio. We rijden verder langs de kustlijn (Crissy Field) en zien in de verte reeds de beroemde brug. Erg duidelijk is de route wel niet aangegeven, en ik moet twee keer de weg vragen. Een vriendelijke Amerikaanse fietser wijst ons de weg en uiteindelijk zitten we weer goed.Aan fort point moeten we opnieuw een helling beklimmen, ditmaal naar het startpunt van de brug.Boven aangekomen zien we de brug in zijn totaal: 2 keer 3 rijvakken en een breed vak apart voor fietsers en voetgangers, voorzien van een forse balustrade. De brug is inderdaad meer dan 2700 meter, op zich heel erg lang, maar in de essentie is het een hangbrug en daardoor blijft ze overeind.


2 X 3 vakken en een vak apart voor de fietsers en wandelaars.
Welkom op de Golden Gate Bridge.
------

Op de Golden Gate Bridge Fietsen
---------------

Zicht op San Francisco vanop Sausalito
---------------

We komen aan in Sausalito en moeten voortdurend langs steile hellingen weer dalen. Bij Bothin Marsh besluiten we wat te eten, een eenvoudige sandwich en een frisdrank. We fietsen een eindje terug en nemen de Ferryboat terug naar San Francisco, naar de Ferry Building voorbij The Embarcadero. Tenslotte fietsen we The Embarcadero af naar de Palace of Fine Arts. We willen nog doorrijden naar de Golden Gate Park, maar een autobuschauffeur raadt ons dat af; het is een heel eind rijden en bovendien moeten we enkele drukke highways oversteken. We komen ook in tijdsgebrek, want de fietsen moeten vóór 07.00pm weer worden afgeleverd.

Met de ferry terug naar San Francisco
-----------

Na het afleveren van de fietsen gaan we te voet terug naar Fisherman’s Wharf. We nemen de kabeltram en komen aan op de hoek Powell en Market, alwaar we verder te voet gaan terug naar het hotel.
Het avondmaal nemen we bij Rocco’s: lekkere spaghetti bolognese en een biertje.Tomorrow is another day; we verlaten San Francisco en rijden naar Santa Maria, een tussenstop op de weg naar Los Angeles

Een gewone tram in San Francisco.
------------------

zaterdag 8 november 2008

Dinsdag 2 september 2008

Dag 2 in San Francisco

Vandaag staan we opnieuw vroeg op. We nemen het ontbijt op de kamer – soortement koffiekoeken en oploskoffie – en dan gaan we op stap naar Market Street. Bij Powell nemen we opnieuw de cable car en stappen af op het eindpunt bij Fisherman’s Wharf. Dan op het gemak te voet naar Pier 39 om kaartjes te kopen voor een boottocht.
De “Bay Adventure” is een formule die wordt aangeboden door een lokale organisatie die boottochten organiseerd. Deze omvat: onder de Golden Gate Bridge varen, langsheen het gevangeniseiland Alcatraz (ook wel The Rock genoemd), door tot nabij de Oakland Bay Bridge en dan terug naar Pier 39. Duur: ongeveer 2 uur. Er zijn nog andere formules, o.a. ene die het eiland Alcatraz bezoekt. De “Bay Adventure” leek ons echter de meest geschikte formule.
Bij de afvaart wordt er al onmiddellijk een bandje afgespeeld met richtlijnen en waarschuwingen, alsook veiligheidsinstructies. De persoon in kwestie is niemand minder dan kapitein Nemo himself (ik dacht dat die dood was ? Zie: 20000 Mijlen Onder Zee van Jules Verne http://nl.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne).
We letten er echter niet zo op; de omgeving is te mooi. De zon zit echter een beetje verkeerd om echt goede foto’s te kunnen maken. Soit.
Het eerste dat we aandoen is de Golden Gate Bridge. We varen eronderdoor en krijgen meteen wat uitleg.De Golden Gate Bridge, één van de grootste bruggen ter wereld, is het symbool van de stad San Francisco.

De Golden Gate Bridge komt in zicht

Deze brug werd ontworpen door Joseph B. Strauss en overspant de Golden Gate, vandaar zijn naam. Zo verbindt ze San Francisco met Sausalito, heeft een lengte van 2737 meter en een hoogte van 227 meter. De brug heeft wel een roodoranje kleur, geen gouden. Per dag rijden 120.000 voertuigen over deze brug en tussen 5 en 21 uur is ze ook toegankelijk voor voetgangers. Ooit werd de brug zelfs één van de zeven wereldwonderen van de moderne wereld genoemd. De brug figureert in talloze boeken, films, tv-series en computerspellen. Onder de brug ligt het historische Fort Point, dat tijdens de burgeroorlog een garnizoensplaats was om slaven te beschermen.
We zijn reeds bij het verste punt en keren terug, opnieuw onder de Golden Gate Bridge door en varen nu richting Alcatraz. Opnieuw krijgen we uitleg.

Alcatraz betekent pelikaan in het Spaans. De Spanjaarden ontdekten het eiland in 1775 en vernoemden het naar de vogels die ze daar zagen: de pelikanen. In de negentiende eeuw werd er een fort gebouwd om de baai van San Francisco te beschermen. Vooral toen goud werd ontdekt, was dat hard nodig; er kwamen toen een heleboel goudzoekers naar dat deel van Amerika. In de burgeroorlog en de oorlog met de Spanjaarden werd het fort een militaire gevangenis, later een zwaarbeveiligde staatsgevangenis. Het beleid was zo streng, dat gevangenen zelfs niet met elkaar mochten praten.
Alctraz, het gevangeniseiland

Het was bijna onmogelijk om uit “The Rock” te ontsnappen. Dit kwam vooral vanwege het ijskoude water en de heel sterke stroming en officieel is er daarom niemand van het gevangeniseiland ontsnapt.
Toch is het misschien drie mensen gelukt om Alcatraz te ontvluchten. Gevangenen Frank Morris en de broers Anglin deden dit door met onder andere lepels een gat in de muur van hun cel te maken. Om de bewakers te misleiden legden ze levensechte poppen in hun bed. Nadat ze de gevangenis uitkwamen ontsnapten ze door een boot van regenjassen te maken. Niemand weet of ze het gered hebben, want nooit is meer iets van hen gehoord.
Bijna dertig jaar lang – 1934 tot 1963 – zaten hier de gevaarlijkste gevangenen van Amerika.
Bijna iedereen kent Alcatraz wel, mede door de bekende maffiabaas Al Capone die hier gevangen zat, maar ook door de vele films die over de gevangenis zijn gemaakt (“Escape From Alcatraz”, “The Rock”, …).
We varen verder richting de Oakland Bay Bridge maar blijven op ruime afstand. Toch hebben we er een goed zicht op. Deze 7 kilometer lange brug (7 km !!!) verbindt de steden San Francisco en Oakland met elkaar. De brug is niet alleen een brug, maar ook een gedeelte tunnel. Hij heeft 2 rijlagen en elke rijlaag kent zijn eigen rijrichting.
De Oakland Bay Bridge.
De 2 "verdiepingen" zijn duidelijk te zien.
---
De eerste Oakland Bay Bridge werd al in 1936 geopend, maar een deel van de brug stortte in tijdens een aardbeving. De nieuwe brug staat nu al bekend omwille van haar vooruitstrevende ontwerp. De Oakland Bay Bridge is nog altijd één van de drukste ter wereld, per dag ongeveer 280.000 voertuigen.
De 2 verdiepingen van de brug hadden we bij het binnenkomen van San Francisco niet gezien. Dit was ook niet zo moeilijk, we waren gefascineerd door de aanblik van de nu al legendarische stad. Achteraf beschouwd hadden we moeten opmerken dat we geen tegenliggers hadden. Niet te verwonderen, de auto’s die de stad verlaten reden onder ons… Vanop de boot is dit wel heel goed te zien.
Voor de rest krijgen we nog wat uitleg over de stad zelf, nu we haar vanop afstand in zijn geheel kunnen aanschouwen. O.a. over een rijke vrouw, Lilly Hitchcock Coit, die gefascineerd was door “firefighters”. Zij liet een toren bouwen in de vorm van een “fire hose nozzle”, de spuitkop van een brandweerslang.

De Pyramid, een heel herkenbaar gebouw van SF

Ook zien we de schitterende City Hall (stadhuis), het Embarcadero Center dat bestaat uit een groep van 4 kantoortorens. Die hebben meer dan 30 verdiepingen en zijn met elkaar verbonden door middel van loopbruggen. Verder is er ook nog Grace Cathedral, een prachtige kerk in de wijk Nob Hill. En nog veel meer…
Tenslotte keren we terug naar Pier 39 en het typische lawaai van de zeeleeuwen.

De volgende halte is Chinatown, de grootste na Chinatown New York (80.000 mensen) en daar gaan we te voet naartoe. We vertrekken vanaf Pier 39 en enkele straten verder komen we in de Chinese wijk. Het eerste wat onmiddellijk opvalt: zéér vuil. Het propere Amerika wat we zo gewoon zijn is hier niet meer te vinden; afval op straat, overvolle vuilnisbakken, de stoep en de goot zijn bezaaid met sigarettenpeuken. Het tweede dat opvalt: dit is een stad IN een stad, Chinese karakters op affiches, uithangborden en neonverlichting. Kranten in het Chinees. De straten hebben Chinese straatverlichting, Chinese vlaggen en de gebouwen zijn voorzien van pagodedaken. Er zijn ook veel chinese restaurantjes en winkeltjes, maar alle prijzen staan in het Chinees. Ze ratelen aan één stuk door in het Chinees. Ik vraag me af of ze ook in yuan betalen i.p.v. dollars… Eigenlijk ben je eventjes niet in de VS.

Alles volledig in het Chinees, het is gewoon een heel gesloten
gemeenschap. Wij zijn daar precies indringers...

Hier voelen we dan ook voor het eerst rascisme, t.o.v. ons wel te verstaan. Ik ga een Chinese muziekwinkel binnen en vraag naar de muziekCD van de Chinese film “Green Snake” van James Wong (waar ik al lang naar op zoek ben). Ten eerste verstaan ze geen Engels, en dat begrijpen we niet; we zijn tenslotte in San Francisco. Er wordt een jonge Chinese vrouw bijgehaald als tolk en die maakt ons in een raar soort Engels duidelijk dat hier enkel Chinese muziek te vinden is. Tenslotte komt een man zich moeien: “Want to speak Englisch ? There !” en hij wijst naar buiten. M.a.w. “Scheer U weg, blank uitschot !”. Wij zijn wel eventjes onder de indruk en verontwaardigd.

Toen we deze foto maakten, werden er verkocht.
Dit zijn levende kikvorsen, ongeveer een hand groot.

We slenteren verder en besluiten om hier in Chinatown wat te eten. We gaan binnen in een winkel met eetgelegenheid en daar staat duidelijk in de etalage: “rice with 3 things of choice. $ 7,00”, uitzonderlijk deze keer óók in het Engels. We vragen voor twee personen en onmiddellijk wordt er een jonge vrouw bijgeroepen om ons te bedienen, iemand die perfect gebroken Engels spreekt. De rijst is goed, het “vlees” echter is zuiver gebakken vet, maar door de saus zie je dat eigenlijk niet. Als je dit in je mond stopt krijg je onmiddellijk een gevoel van afkeer. We eten enkel de rijst op.

Het "vlees" is eigenlijk puur vet ! We eten enkel de rijst op.

Chinatown, die normaal eigenlijk een beetje tot de verbeelding spreekt, blijkt voor ons een nare ervaring. We besluiten dan ook maar Chinatown te laten voor wat het is en gaan naar Washington Street om daar de kabeltram te nemen. Terug op Fisherman’s Wharf eten we een pakje frieten in een Mc Donald (enkel rijst was eigenlijk niet genoeg). We nemen opnieuw de kabeltram en stappen af in Union Square, een heel gezellig plein waar wel eens kunstenaars verzamelen. We besluiten ook om het bekende warenhuis Macy’s te bezoeken. Hier kan je uren rondlopen en shoppen; het is werkelijk heel erg groot.

Union Square, percussie op omgekeerde emmers...


In een enorm grote muziekwinkel besluit ik het nogmaals te wagen en vraag naar de muziek van de film “Green Snake”, maar ook daar kunnen ze me niet helpen. Ze zijn wel heel vriendelijk en behulpzaam. Ze zoeken het zelfs op voor me. Blijkbaar bestaat het enkel op MC, niet op CD. Spijtig eigenlijk, want het is wel goede muziek.
Het kleine parkje op Union Square, midden in de stad.
---
We gaan te voet terug naar ons hotel , nemen een douche en rusten wat. Tenslotte hebben we weer heel wat kilometers in de benen zitten. Ook een aperitiefje (glaasje witte wijn) kan er nog bij en we praten nog wat na over het bezoek aan Chinatown.
Aan de receptie vragen we onze vriendelijke receptioniste om een Italiaans restaurant en ja, inderdaad: “A good Italian is Rocco, just a few blocks away. You go down this road and on the second block make a right on Folsom. Rocco is only a few houses down Folsom. Easy to find.”
We gaan terug op stap en vinden het befaamde restaurant…gesloten, het bord “closed” duidelijk zichtbaar aan het raam. Morgen is het terug open, dus blijkbaar is het vandaag juist hun sluitingsdag. Dan maar opnieuw naar Market Street en met de kabeltram gaan we naar Hyde Street, waar we het restaurant Zarzuela vinden.
Zarzuela is een typisch Spaans gerecht en we vermoeden dan ook terecht dat dit restaurant een Spaanse keuken heeft. We bestellen elk iets verschillend en krijgen er lekker eten. Tenslotte nemen we de kabeltram terug naar de hoek van Powell and Market. Daar aangekomen zien we toch wat teveel weirdo’s op straat en spelen we maar op veilig. Een taxi brengt ons naar het hotel en zo sluiten we ook deze dag af. Het hoogtepunt was natuurlijk de “Bay Adventure”, zeer mooi en aangenaam. Het laagtepunt echter was Chinatown en dat vinden we spijtig. Toch een aparte ervaring...

Voor de liefhebbers, hier toch nog iets over Green Snake. Ik heb het altijd prachtige muziek gevonden.
Indien iemand dit kent, aub neem kontakt op.
Immers, hoop doet leven...



zaterdag 1 november 2008

Maandag 1 september 2008

Van Mariposa naar San Francisco
San Francisco kennen we natuurlijk wel van de wereldberoemde Golden Gate Bridge. De stad is aan drie zijden omringd door de zee en staat bekend als de meest tolerante stad van de VS. De bevolking is er vriendelijk, gastvrij, en heeft veel respect voor elkaar. In de jaren ’50 was er de beatnik-cultuur en in de jaren ’60 volgden de hippies. Het liedje van Scott McKenzie: “If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair” kent natuurlijk iedereen...
Vandaag de dag is de stad dé place to be voor holebi’s, tegen wie het altijd een erg open houding heeft aangenomen. San Francisco is ook meteen één van de meest multiculturele steden van de VS. Zo vind je hier onder meer de grootste Amerikaanse Chinatown, maar ook Italianen, Japanners, Vietnamezen, Cambodjanen, Mexicanen, Ieren, Russen en Afro-Amerikanen wonen hier vredig langs mekaar.

Vandaag een relatief korte rit, en meestal langs autostrades – of interstates: 169 miles of 270 km. Peulschil…We ontbijten in het motel naast de receptie en tussen de cowboys. En voorwaar, horen we daar geen rasecht Antwerps zeker ginder in het verre Californië !


Het motel "Miners Inn" in Mariposa. Links geparkeerd
zie je "Snow White, the little ugly monster".

Vandaag 1 september en toevallig Labor Day in de USA. We verwachten dan ook extra veel volk op de baan.
Na de checkout vertrekken we op het gemak en rijden we langs de CA-49 in noordelijke richting. Volgens de wet mag er in Californië niets aan de voorruit kleven, dus zeker geen zuignap van een GPS. De Nissan had vooraan een kleine ruimte met een deksel en daar konden we de GPS in verankeren. Werkte perfekt, uit de zon en je had altijd een goed zicht op het scherm. Snow White heeft dat ook, maar wel bovenaan op het dashboard. Na een beetje zoeken konden we onze GPS daarin plaatsen op een boek. Die stond dan wel niet echt vast en in een scherpe bocht moest je wel eens "herpositioneren", maar al bij al was het toch leefbaar.
We houden een kleine stop bij de Mocassin Creek Power House, een kleine stuwdam met elektriciteitscentrale die ongeveer een 100000 kilowatt produceert. Daarna rijden we door en passeren we bij Chinese Camp, een spookstadje waar vroeger Chinese goudzoekers zaten.

Mocassin Creek Power House

Er is inderdaad veel volk op de baan, maar ook zeer veel politie die het verkeer regelt. Dikwijls is het aanschuiven, maar eens we op de I-5 zijn gaat het wat vlotter. Naarmate we San Francisco naderen wordt het nóg drukker met opnieuw een spaghetti van autostrades. Gelukkig heeft onze TomTom er geen moeite mee. Dat spel is werkelijk goud waard !
Het laatste, net vóór San Francisco moeten we nog de San Francisco Oakland Bay Bridge over. Dit is een tolbrug en we betalen de obligate 4 USD. We rijden door en langzaam wordt de stad in zijn geheel zichtbaar. De aanblik is overweldigend, de opbouw van de stad, de gebouwen, de baai met in de verte het eiland Alcatraz, een prachtig zeilschip aan de kade. Het is werkelijk heel mooi.

Rijden over de San Francisco Oakland Bay Bridge

Op de San Francisco Oakland Bay Bridge.
Het beeld die je krijgt wanneer je de stad binnenrijdt.

Een probleemloze rit brengt ons naar 121 Seventh Street waar we ons volgende hotel vinden: de Best Western Americania. Het moderne hotel ligt zowat in het midden van de stad, dus we zitten goed voor de nodige bezoeken.
We rijden binnen in het hotel waar we onmiddelijk staande worden gehouden door een parkeerwachter in uniform met insigne van het hotel.
"Are you staying in the hotel ?"
"Yes, we do. We 'll stay for three nights"
"Okay, park the car over there and leave the keys here. I'll take care of the rest"
Ik geef hem de sleutels: "Here you are, the keys of that ugly monster"
Die man kijkt naar de auto en zegt: "That's a beautiful car !"
Nu is het mijn beurt: "You think so ? Back in Europe we use those to transport corpses to the cemetery..."
Sarcasme is bij die man zeker niet besteedt en hij kan er ook niet mee lachen. Ik heb nog nooit iemand zó vreemd zien kijken. Hij mompelt nog iets van "I'll better stay here in SF then...", maar echt goed versta ik hem niet.

Het is merkbaar koeler hier in San Francisco. De stad wordt omringt door water wat het klimaat beïnvloedt, ook zijn er koele stromingen van de Grote Oceaan. ’s Zomers schommelen de temperaturen meestal tussen de 15ºC en de 24ºC. Het is een hele verademing als je vergelijkt met de extreem hoge temperaturen in Las Vegas en Death Valley. Het is zeker aangenaam weer, de zon schijnt volop maar het is minder broeierig.
Zoals alle steden in de USA heeft San Francisco ook een zg. dambordpatroon, een vierkant stratenplan die eigenlijk heel erg logisch in elkaar zit. De banen zijn breed zodat het niet overvol zit als er tien auto's in de straat rijden. Om een indruk te krijgen van de grootte van alles: Seventh Street telt 5 vakken en is een “one way”, eenrichtingsverkeer dus. Nu en dan passeert er een auto. Het is en blijft er zeer rustig.
We checken in en krijgen een kamer op de 2e verdieping. Het is nog vroeg in de namiddag, dus besluiten we om een eerste verkenning te doen. We vertrekken te voet richting Market Street en slaan vervolgens rechtsaf richting Powel om zo de Cable Car te kunnen nemen. Er is geen enkele cowboy meer te zien; de mensen zijn anders, moderner gekleed. We zien ook bedelaars. Over het algemeen is de sfeer nogal “relaxed”.
Een typisch beeld in SF. Het is er niet zo echt druk
want de straten zijn heel erg breed. Meestal 4 of 5 vakken.


Aangekomen aan het station op de hoek van Market en Powel nemen we onmiddellijk een abonnement van drie dagen. $15.00 per persoon, dat is zeker niet duur want we zullen hoogstwaarschijnlijk veel gebruik maken van de Cable Car. Info over de kabeltram vind je op deze website
Terwijl we wachten komt er een tram aangereden. Deze stopt op een draaiplateau en door de bestuurder wordt de tram met de hand 180° gedraaid, zodat die weer in de juiste richting staat. Precies zoals vroeger…
De Cable Car wordt met de hand gedraaid.

We stappen op en rijden vervolgens door de straten van San Francisco: Powell via California Street naar Hide Street om zo aan te komen bij Fischerman's Wharf. De stad gaat serieus op-en-neer. We zien er ook meerdere Cable Cars. Er zijn er een stuk of 5-6 die nog altijd in dienst zijn en ook worden onderhouden t.b.v. de toeristen. Onderweg passeren we Lombard Street, de meest bochtige straat ter wereld. Klik hier voor meer info over Lombard Street.

Een rit op de Cable Car. Deze zit dagelijks afgeladen vol met toeristen.

We maken een wandeling langs de kade van Fischerman's Wharf tot Pier 39. Bij Pier 39 zien we honderden zeeleeuwen, ze liggen op houten vlotters en maken enorm veel lawaai. Ook stinkt het er behoorlijk. Ooit was dit een aanlegplaats voor boten, maar de zeeleeuwen hebben er hun eigen plekje van gemaakt. Hier zijn ook veel winkels te vinden, alsook bars en restaurants. Er is onder meer een winkel met alleen maar chocolade.
We wandelen verder naar The Embarcadero en zien er verschillende straatartiesten aan het werk. We keren terug en besluiten om wat te eten bij Joe’s, langs Jefferson Street vlakbij Fisherman's Wharf.
Wait to be seated... Het is er overvol, maar dit is verweg de enigste plaats waar de prijzen wat betaalbaar zijn. "There will be a table available in about 20 minutes. If you care to wait at the bar". Ik bestel een Budweiser, Viviane een glas witte wijn.


Fischerman's Wharf. Eigenlijk is dit een "tourist-trap".
Het is er vooral zeer duur.

Honderden zeeleeuwen op de vlotters aan Pier 39

Een tekenaar/schilder met spuitbussen verf. Heel mooi.

We wandelen terug naar de stopplaats voor de kabeltram en na enkele minuten kunnen we reeds opstappen. We rijden opnieuw hetzelfde traject, maar nu in omgekeerde richting en stoppen vervolgens bij Market Street. Daar besluiten we toch om een taxi te nemen naar het hotel. Het is maar een kleine mijl te voet, maar het is donker en we riskeren het niet.
Morgen is het de dag voor een groter bezoek. We doen een boottocht op de San Francisco Bay en in de namiddag willen we Chinatown bezoeken. Maar nu eerst slapen…