zondag 21 december 2008

Zondag 7 september 2008

Los Angeles

Thuis had ik midden in de stad LA een klein – klein naar Hollywood normen – kerkhof gevonden: Westwood Memorial Park, gelegen in 1218 Glendon Avenue in het gedeelte Westwood Village. Dit kwam doordat ik info aan het lezen was over Heather O’Rourke en toevallig struikelde over haar begraafplaats. Tot mijn grote verbazing stelde ik vast dat op dit kleine kerkhof nog meer beroemdheden begraven liggen, wat ook zo’n beetje de reden is waarom ik het heb opgenomen in mijn lijst “things to see in LA”.
Eigenlijk was Westwood Memorial Park altijd een vrij normale begraafplaats, totdat Marilyn Monroe er in 1962 begraven werd. Je vindt er onder meer ook de graven van Walter Mathau, Truman Capote, Frank Zappa, Roy Orbison, Burt Lancaster, Jack Lemmon, Dean Martin en Natalie Wood. Hier wat over dit kerkhof.
Overal las ik echter dat dit kerkhof moeilijk te vinden is, dat zelfs de meeste inwoners van LA niet van het bestaan op de hoogte zijn.
Het onvindbare Westwood Memorial Park
-----------------------------------------------------
Een rit ernaartoe met de bus of metro zou te ingewikkeld zijn, dat konden we zien aan een plannetje met de bus- en metroroutes in LA. Bovendien zouden we enorm veel tijd verliezen. Bleef over: de taxi. Duurder maar veruit de beste oplossing.
Aan de receptie van het hotel vroeg ik het dan maar.
“Westwood Memorial ? There is a cemetery in Westwood ? Wait, I’ll ask my colleague.”
Hij verdwijnt in een kantoortje naast de balie en komt een halve minuut later terug.
“According to him Marilyn Monroe should be burried there right ?”
“So I’ve read back home. Could you call us a cab please ?”
De taxichauffeur die een tijdje later arriveert is al even onwetend en redelijk zeker van zijn zaak: “There is no cemetery in Westwood. I know, I’ve been a taxidriver all my life here in LA.”
“Well, drive anyway, no matter what. We’ll see when we get there.”
“It’s your money…”
Naar Glendon Avenue blijkt een flinke rit te zijn van een kwartier, het meeste nog langs de US-405 ofwel de San Diego Freeway. Uiteindelijk komen we aan op het adres.
“You see ? There’s no cemetery here, like I told you.”
Hij kijkt nog wat rond en rijdt traag vooruit. Vriendelijk en behulpzaam, want zo zijn ze in de VS.
“Wait, I see something there”. Hij draait de auto een eindje verderop en keert dan terug. Op een klein paneel weggestopt tussen de gebouwen en wat begroeing leest hij hardop:
“Pierce Brothers Westwood Village. Memorial Park and Mortuary. Well, I’ll be damned !”Meneer de taxidriver dacht dat hij LA kende als zijn broekzak, maar heeft toch maar weer iets bijgeleerd.

Op het kerkhof van Westwood, volledig verloren tussen
de gebouwen. Als je het niet weet liggen vind je het niet...
------------------------------------------------------------------
We rekenen af – 30 dollar, het valt nog mee – en stappen uit. Langs een kleine gang komen we aan op het kerkhof, een betrekkelijk kleine en rustige open ruimte tussen 4 grote kantoorgebouwen. Dat zal wel de reden zijn waarom bijna niemand het weet liggen. Het eerste graf dat we vinden is van Jack Lemmon, een eindje verder Walter Matthau. Beiden zijn te zien in de film “The Odd Couple” en 30 jaar later opnieuw in “Grumpy Old Men”.

Hier ligt Walter Matthau
------------------------------

Na wat zoeken vinden we inderdaad nog verschillende graven van beroemdheden. Dean Martin, met wat muntstukken op de grafsteen, Marilyn Monroe, het enige graf met dagelijks verse bloemen, Burt Lancaster, Frank Zappa, enz…


Uiteindelijk vind ik ook het graf van Heather Michelle O’Rourke, waarmee het allemaal begonnen is. Heather was het kindsterretje Carol Anne Freeling uit de film Poltergeist en overleed op 12-jarige leeftijd aan een darmobstructie. Ze werd behandeld voor de ziekte van Crohn. Hier een fansite: http://heatherorourke.net/site/
Op hetzelfde kerkhof vind ik het graf van Dominique Dunne, als Dana Freeling de grote zus van Carol Anne in dezelfde film. Zij werd op 23-jarige leeftijd gewurgd door haar vriend…


Heather Michelle O'Rourke
Carol Anne Freeling uit de film Poltergeist

Dominique Dunne, Dana Freeling in dezelfde film...
----------------------------------------------------------


Roy Orbison vinden we niet en navraag bij enkele bezoekers van het kerkhof levert ook niets op. Beroemdheden, onbereikbaar als ze leven maar eens overleden verdwijnen ze in de vergetelheid.
Na een paar uur hebben we het wel gezien en rond rond de middag nemen we de bus naar Fairfax om daar over te stappen op de bus 217 naar onze volgende bestemming: Hollywood Boulevard.

Een gedeelte van Hollywood Blvd heeft de beroemde Walk Of Fame, waarop meer dan 2000 grote kleurige tegels in de vorm van een ster zijn aangebracht elk met de naam van een beroemdheid uit de wereld van film, televisie, radio, muziek en/of theater. Om aan te geven in welke categorie de ster toebedeeld is staat er een klein embleem onder de naam van de beroemdheid.

Op de Walk Of Fame, waar velen
een ster hebben

-------------------------------
Ter hoogte van Grauman's Chinese Theatre zijn bovendien enkele tientallen betonnen tegels waar diverse beroemdheden hun hand- en voetafdrukken alsmede een persoonlijke boodschap in het natte cement hebben achtergelaten. Grauman's Chinese Theatre is een filmhuis waar van 1944 tot 1946 de Oscars (Academy Awards) werden uitgereikt, maar tegenwoordig gebeurt dat bij de 'buren' in het Kodak Theatre.


Johnny Depp bij Grauman's Chinese Theatre
-------------------------------------------------

George Clooney, mijn grote concurrent...
---------------------------------------------------

We beklimmen de trappen van het Kodak Theatre en bedenken dat beroemde en bekende akteurs en regisseurs hier ook jaarlijks naartoe komen tijdens het Oscar Gala.

Zo'n lange Limousine. Wie weet welke
beroemdheid daar in zit...
---------------------------------------


We bezoeken de Babylonean Wall, we passeren Ripley’s Believe It Or Not (oorspronkelijk in New York – blijkbaar nu ook in LA) en we zien allerhande als akteur of beroemdheid verklede mensen die iets willen bijverdienen door te poseren op een foto. Spiderman, Batman & Robin, Johnny Depp als Jack Sparrow, Freddy Krueger uit Nightmare On Elm Street, enz… Viviane staat bij Michael Jackson. Ook een duo muziekanten met een heel jong meisje die aan één stuk door covers zingt.

De bassist van de groep Kiss
------------------------------

De enige echte Michael Jackson
-------------------------------------

Jack Sparrow uit "Pirates Of The Carribean"
Figuren uit de klassieker "The Wizzard Of Oz"
--------------------------------------------------------

In de verte zien we het overbekende “HOLLYWOOD”-teken, witte letters van 15m hoog die de naam van het gebied spellen.
Als laatste besluiten we nog een rit met een open busje te boeken waarbij we rondrijden in Beverley Hills en Bel Air en zo kunnen zien waar de “rich and famous” resideren. We passeren de optrekjes van Christina Aguilera, Posh Spice en voetballer Beckham, Jennifer Lopez & Marc Anthony … En dan een uitgebreide uitleg van de chauffeur: “This house was bought by X but he sold it to Y, who later sold it again to Z…”. We kunnen het allemaal niet onthouden. Als het allemaal al waar is, want voor hetzelfde geld kan hij ons van alles wijsmaken.
Dit optrekje zou toebehoren aan Jennifer
Lopez en haar man Marc Anthony.
-----------------------------------------------

We houden een stop aan Rodeo Drive, een winkelstraat met exclusieve en hele dure kleerwinkels, vooral design en “haute couture”. Niet voor onze portemonnee. Er is een winkel waar je enkel op afspraak naartoe kunt, en als je er niets koopt kost het je toch $1500,00 “for losing their time”.Bij het terugkeren vraagt de chauffeur: “Did you see someone famous ? Yesterday we saw Beyoncé !” We geloven hem op zijn woord…
Rodeo Drive

Extravagantie op Rodeo Drive
------------------------------------

Na de rit door Beverly Hills en Bel Air gaan we een kleinigheid eten in een restaurantje op Hollywood Blvd. Prijzen die echt meevallen, misschien iets duurder dan gewoonlijk, maar zeker betaalbaar. Per slot van rekening zijn we in Hollywood. Na het eten wandelen we nog wat terwijl we nog een reeks sterren van de “Walk Of Fame” bekijken.
Later op de avond, Hollywood Blvd
-----------------------------------------------
Het begint laat te worden en de sfeer verandert; we zien bedelaars en allerlei marginaal gespuis op straat. Het aantal toeristen is opeens veel minder en we besluiten maar om terug te keren. Een taxi lijkt ons het makkelijkst en deze brengt ons vlot terug naar ons hotel.

Geen opmerkingen: