zaterdag 24 januari 2009

Nabeschouwing

Tijdens de maanden voorbereiding van de reis in het voorjaar van 2008, werd de gekozen route nauwkeuring bestudeerd. Er werd bijna onmiddellijk gekozen voor San Diego als startpunt, om van daaruit te vertrekken naar Palm Springs, Joshua Tree, Grand Canyon, Zion, enz…
Reeds na het in detail uitstippelen van een paar etappes wist ik het al: we gaan naar een prachtig land. Vooral de natuur sprak ons enorm aan; de USA hadden we nog nooit op die manier bekeken. Wat we kenden was van de TV: gangs die elkaar afslachten, een drugdeal, wilde achtervolgingen, een schietpartij,… Misschien overdreven, dat geef ik toe, maar het is ergens wel het beeld dat we hadden van de States.

Eten langs de straat in San Diego
------------------------------------------------

Om het land binnen te komen moesten we eerst langs de security en vervolgens langs de immigratie. Ze zijn enorm streng, je wordt gecontroleerd tot op het bot, ze nemen vingerafdrukken, een foto,… Voortdurend wordt je in de gaten gehouden door de mensen van security die – denk ik – je gezichtsexpressie bestuderen. Waarschijnlijk op zoek naar abnormaal gedrag of zenuwachtigheid, wie weet ? Doe normaal zou ik zo zeggen, alhoewel dat voor sommige mensen dan weer relatief moeilijk is.

4 typisch Amerikaanse postbussen.
Je vraagt je soms af waar de huizen staan...
--------------------------------------------------

Na aankomst op de luchthaven stonden we voor het eerst op Amerikaanse bodem en de eerste indruk was: ruimte. Een overweldigend gevoel van veel ruimte. A lot of space. En dit niettegenstaande we in San Diego waren, de op één na grootste stad van Californië. De brede banen van 4 vakken voor een “zijstraatje”, de hoge en grote gebouwen, allemaal op een aanzienlijke afstand van elkaar. Alhoewel er enorm veel verkeer is en daar heel veel mensen wonen is het er nooit “vol”. Je hebt altijd nog plaats over. Voor ons, Europeanen, een verademing. Wij zijn gewoon aan eivolle steden met nauwe straatjes, opstoppingen en files.
Vervolgens hadden we de rit naar het hotel, de check-in, een eerste wandeling met een bezoekje aan een wijnbar. Alle mensen waren even vriendelijk zowel als behulpzaam. Tijdens het bestuderen van een plan werden we onmiddellijk spontaan geholpen en op weg gezet. Dat was het tweede: de mensen zijn kalm, vriendelijk en hulpvaardig. Altijd een praatje, oppervlakkig, verwacht zeker geen diepgaande gesprekken. Smalltalk dus. Where are you guys from ? Did you have a good night sleep ? Belgium ? God I love your chocolat !

Er is altijd en overal politie aanwezig
------------------------------------------

In het algemeen zijn de Amerikanen ongelooflijk gedisciplineerd en dit valt in de eerste plaats op tijdens een een wandeling. Het is er overal zeer proper; op straat kun je bij manier van spreken van de grond eten. Geen zwerfvuil, sigarettepeuken of hondepoep. Overal zie je openbare vuilnisbakken, je kunt geen 100 yards gaan zonder er een tegen te komen. Soms zijn ze zelfs per drie naast elkaar: paper, cans en waste. Als je dan in de vuilnisbak kijkt bij “paper” zit daar enkel papier en karton in, bij “cans” enkel blik. Bij “waste” zit dan de rest. Geen uitzondering. Geen hoop rommel rond de vuilnisbakken. Bij ons kunnen we ons dat niet voorstellen. De straten zijn over het algemeen vuil. Voor iemand die geen afval op straat gooit is het meestal een zoektocht naar een vuilnisbak. Als je er dan al een vindt puilt die meestal uit van de rommel, met op de grond ernaast een evengrote hoop als er in.

Langs de Route 66 in Hackberry. Pure nostalgie.
---------------------------------------------------------

Dezelfde discipline vind je ook terug in het verkeer. De autostrades of highways hebben geen aanloopstrook, je neemt de oprit naar de highway en je voegt in, zo simpel is het. De Amerikanen laten je er netjes in; ofwel veranderen ze van vak, ofwel minderen ze snelheid. Overdreven snelheid of “speeding” wordt ook nooit gedaan. Op een enkele uitzondering na houden ze zich allemaal aan de opgelegde snelheid. Tijdens onze rondreis, waarbij we toch om en nabij de 4000 km hebben afgelegd, hebben we nooit een ongeval gezien. Uiteraard zijn ze er wel.

Poseren bij de Grand Canyon
-----------------------------------

Deze discipline zorgt er ook voor dat verkeersagressie praktisch onbestaande is. Geen getoeter of opgestoken vuisten, geen middenvinger in de lucht bij wijze van “fuck you”-gebaar. Als je op de highway van vak wilt veranderen, dan doe je dat gewoon. Het verkeer achter je zorgt er wel voor dat je dat probleemloos kunt doen.

Indiaanse zandtekeningen in Arizona.
Dit wordt gedaan met gekleurd zand
-----------------------------------------------------

Het verkeer zelf zit logischer in elkaar. De verkeerslichten aan de overkant van de straat zijn ideaal: je hebt er te allen tijde een goed zicht op. Turn (right) on red, ofwel mag je naar rechts afslaan als het rood is – als het verkeer het toelaat uiteraard. Een zeer goede regel die files vermijdt en ook goed praktisch uitvoerbaar is wegens het grote aantal vakken. Op de highway mag zowel links als rechts worden ingehaald. Op zich geen probleem zolang je er maar rekening mee houdt als je van baanvak verandert. Maar waarom van baanvak veranderen ? “Keep your lane” is het volgende, wat zoveel wil zeggen als “blijf waar je bent”. Rijdt je op vak 4, blijf dan op vak 4. Het kan natuurlijk dat diegene op vak 3 je inhaalt.Voor ons is dit een hele aanpassing, maar eens je het allemaal gewoon bent is het toch zo praktisch…

Dit spreekt voor zich. Best op het pad blijven...
-------------------------------------------------------

De mentaliteit van de Amerikanen is iets apart. Hier bij ons horen we via de media eigenlijk alleen maar de excessen van de Amerikaanse samenleving. Amerikanen zijn enorm trots op hun vrijheid, op hun patriottisme. En dit wordt vaak aanzien voor blind nationalisme, wat voor sommigen natuurlijk ook wel klopt.
Het land is gebaseerd op ultieme vrijheid maar daar is ook een keerzijde aan, zoals fascisme of religieus fanatisme, iets waar ik het absoluut niet mee eens ben. Maar de meeste Amerikanen zijn normale mensen die gewoon hun natje en hun droogje willen hebben.

Welkom in Arizona
--------------------------

Deze vrijheid vindt je dan ook terug in hun houding ten opzichte van anderen. Je doet wat je wilt zolang je maar geen anderen schade berokkend. Wil je over straat lopen in een geel maatpak met roze bolletjes, paarse sandalen en een vogelnest in je haar, dan loop je maar over straat in een geel maatpak met roze bolletjes, paarse sandalen en een vogelnest in je haar. Geen mens die je vreemd zal aankijken. Het volgende voorbeeld hebben wij zelf gezien: een yuppie stond te wachten langs de straat, aktentas in de hand toen hij opeens opdrukoefeningen begon te doen op een nabijgelegen grasveldje. Prachtig gewoon en geen mens die ervan opkijkt.

Het symbool van Las Vegas: Vegas Vic, de cowboy met
de jeans en de sigaret.Iets verder zie je Vegas Vicky.
-----------------------------------------------------------------

Op een boel vlakken kom je ook de servicegerichtheid tegen die de Amerikanen zo typeert. Zo zijn veel zaken gebaseerd op gemak, zaken die wij overbodig en overdreven vinden, zelfs belachelijk, worden daar gewoon gedaan omdat het mogelijk is. Bijvoorbeeld een drive-through, iets typisch Amerikaans. Waarom zou je voor bepaalde zaken uit de auto komen als je dat ook gewoon door het raam van de auto kan?

Death Valley. beneden zie je de zoutvlakte van Badwater.
-------------------------------------------------------------------

Ook vind ik het aangenaam om als klant in een winkel netjes behandeld te worden. Geen norse winkelbediende die je geen blik waardig keurt maar vrolijke mensen die rustig de tijd nemen om je te helpen. Natuurlijk is dit een deel van de verkooptechniek, maar je verlaat de winkel of het restaurant met een beter gevoel.Wat meteen opviel was de “free refill”. Je bestelt een cola/pepsi/sprite/fanta en je krijgt enkel een lege beker. Daarmee ga je zelf naar de automaat en je vult je beker op met wat je wil. Beker leeg ? Je mag gerust opnieuw gaan opvullen en de meeste doen dit ook zo, wijzelf incluis. Meestal drink je de beker leeg tijdens het eten en verlaat je de zaak met een bijgevulde beker in de hand. Het is de normaalste zaak van de wereld.

Deze kleine windmolens worden gebruikt om
water te pompen. Dit zie je wel eens in films.
------------------------------------------------------

Maar na verloop van tijd begin je je toch bedenkingen te maken. Die gemakzuchtige Amerikanen laten alles verpakken, bij voorkeur in plastiek. In een supermarkt wordt ieder gekocht produkt in een plastiek zakje gedaan, zodat je bij aankoop van 10 produkten ook 10 zakjes hebt die je uiteraard weer moet weggooien. En dit terwijl in de meeste gevallen alles zonder probleem in 1 zakje kan worden gedaan. Als je de kassierster dan vraagt om alles in dezelfde zak te doen, kijken ze wel heel vreemd. Precies zo van “zoiets doe je niet”…

Lombard Street.
De meest bochtige straat ter wereld.
----------------------------------------------

Een versmarkt vind je zelden. Alles is voorverpakt, reeds geschild of gepeld en in de juiste vorm gesneden zodat je het enkel nog maar in de pot moet gooien. Het gemakzucht krijgt dan weer de overhand.Dit alles zorgt uiteraard voor een gigantische afvalberg, ettelijke tonnen afval per dag en dit vormt een enorm probleem, niet alleen voor de VS maar ook voor de wereld. De VS produceren per jaar naar schatting drie miljoen ton elektronisch afval (tv, computer, gsm, enz…) en die berg wordt steeds groter.

In Sausalito, de andere kant van
de Golden Gate Bridge
----------------------------------------

Ze zijn zeer streng op het roken.
-----------------------------------------

Op de Walk Of Fame in Hollywood.
Hier een steengoede akteur. Won 32 awards
waarvan 1 Academy Award (Oscar).
------------------------------------------------------

Op de Santa Monica Pier
-----------------------------------
Anders dan in Europa zijn producenten van elektronische toestellen in Amerika niet verplicht oude apparaten terug te nemen en naar behoren te recycleren. Daardoor is er ook nauwelijks toezicht op wat er met het afval gebeurt. Zowat 85 procent van het elektronisch afval in de VS gaat naar stortplaatsen of wordt verbrand. En dat zorgt uiteraard voor veel vervuiling.

Mexicaans restaurant La Salsa
op Coronado nabij San Diego.
-------------------------------------------
Een mentaliteitswijziging van de Amerikanen is de enige oplossing volgens mij. Maar dat is een werk van lange duur, in een wereld waar – laten we eerlijk zijn – het eigenlijk al te laat is…

The End

zaterdag 17 januari 2009

Donderdag 11 september 2008

Naar België
Het is voorbij, definitief nu. Spijtig maar helaas. Moest er iemand mij aanbieden om vanaf San Diego opnieuw te vertrekken en exact dezelfde rondreis te doen, ik zou geen moment hebben getwijfeld.
De laatste dagen waren toch een beetje meer relaxed, ontspannen, maar toch nog plezant.
Om 10 voor 6 staat de taxi klaar om ons naar San Diego Airport te voeren, waar we opnieuw 2 uur moeten wachten voor onze eerste vlucht. Anders dan bij de heenreis moeten we nu maar 1 overstap maken. We vliegen eerst naar Dulles (Washington), een rustige vlucht van 4 uur, en weer een andere tijdzone.

Dulles, Washington
----------------------------------


We halen reeds 3 uur in t.o.v. “thuis”, zodat er nu nog 6 uur tijdverschil overblijft. Na 2 uur wachten kunnen we opnieuw vertrekken voor een vlucht van 7 uur naar Zaventem.
Bij het landen is het eerste wat we te zien krijgen… regen.
San Diego, ik mis je nu al…

zondag 11 januari 2009

Woensdag 10 september 2008

San Diego
Laatste dag in San Diego, zelfs in de VS. Morgen donderdag vertrekken we terug naar België. We zijn aan het uitlopen…
We staan om 07.45u op en ontbijten in de Bayside Bar naast het hotel. Vandaag plannen we een dagje Coronado, een Amerikaanse stad in San Diego County. Coronado ligt op een schiereiland (Coronado Island) en is met San Diego verbonden via een 3407 meter lange brug die in 1969 werd geopend. Wat meteen opvalt aan de brug is dat deze een 90° gebogen bocht maakt, waardoor deze langer is dan eigenlijk nodig. Er is voor deze vorm gekozen om in het midden een hoogte van 61 meter te bereiken zonder dat de weg te sterk stijgt, hoe langer de brug zou zijn hoe minder de stijgingshoek is. De hoogte van de brug is nodig om een onbeladen vliegdekschip doorgang te verschaffen


Plan van San Diego & Coronado via Googlemaps. Het is
duidelijk te zien hoe de brug een bocht van 90° maakt
om de bewuste hoogte van 61m te bereiken
--------------------------------
Na het ontbijt trekken we weer maar eens richting Harbor Drive, want behalve de brug is er nog een manier om er te geraken: met de ferry. We kopen 2 tickets heen en terug voor $14,00 en om 10.00u vertrekken we.Tijdens de overtocht van een kwartier passeren we een vliegdekschip die bijna permanent in de haven van San Diego ligt. Het is ook – met gids – te bezoeken, iets wat we niet hebben gedaan. In het water zelf liggen nog verschillende vliegdekschepen (aircraft carriers) en deze horen bij de marine basis, het Naval Station San Diego. De film Top Gun met Tom Cruise zou hier zijn opgenomen.
Op de ferry onder de "Star Spangled Banner"
---------------------------------------------------------


We verlaten de haven richting Coronado Island
-------------------------------------------------------
Het te bezoeken vliegdekschip
------------------------------------

We stappen flink door op B Avenue – dat is altijd rechtdoor – en 20 minuutjes later komen we aan bij het strand, waar we een paar uur verblijven. De zee is wel redelijk ruw en verder dan pootjebaden geraken we niet. Op het strand is ook niet veel te beleven - het is al “buiten seizoen” en niettegenstaande het goede weer is er betrekkelijk weinig volk.
We eten een bord taco’s bij La Salsa, een Mexicaan en besluiten terug te gaan naar de aanlegplaats voor ferries. Daar aangekomen huren we fietsen bij Bikes & Beyond en kunnen zo het schiereiland beter verkennen.


Taco's (opgevulde tortilla) met wat groentjes. Soms wel
pikant maar zo typisch Mexicaans...
---------------------------------------------------------------------
Bikes & Beyond op Coronado
----------------------------------------------------------------
We fietsen onder de San Diego bridge en kunnen zien hoe groot hij uiteindelijk wel is. We rijden een stuk langs het strand en geraken zelfs tot aan de marine basis.
In een Starbucks drink ik een koffie; Viviane neemt er een “Strapuccino”, dat is ijs geblend met mokka en whip cream (slagroom).

De Coronado Bridge. Heel groot en héél hoog.
---------------------------------------------------

Intussen begint het al wat later te worden en wordt het stilaan tijd om de fietsen terug te brengen. Met de ferry gaan we terug naar San Diego en door de kapitein van de ferry wordt bijna onmiddellijk een boodschap verkondigd. We varen eerst naar de militaire basis om wat mensen (militairen ?) op te halen. Alle foto- en videoapparatuur moet worden opgeborgen (dus ook GSM !). Het is ten strengste verboden foto’s of videofims te maken. Overtreders worden aangehouden en alle apparatuur zal worden aangeslagen. Ik wens jullie nog een prettig verblijf op deze ferry. Punt. Ik berg onmiddelijk alles op.

De aanlegsteiger voor de ferryboot
------------------------------------------------

Na de overtocht gaan we terug naar het hotel en maken ons gereed voor “Het Laatste Avondmaal”, maar dan zonder 12 apostelen. We gaan eten in Petrini’s, dat is een Italiaans restaurant in Little Italy – de Italiaanse buurt. Na het desert en een koffie gaan we terug naar het hotel. Morgen moeten we om 05.00u op voor onze vlucht terug naar huis.

vrijdag 2 januari 2009

Dinsdag 9 september 2008

San Diego…We zijn terug bij “af”, de plaats waar ons Amerika-avontuur bijna 3 weken geleden begon. Na het ontbijt moeten we naar AVIS op Harbor Drive om de auto af te leveren, en ook naar United Airlines om onze terugvlucht te herbevestigen. Alhoewel Harbor Drive redelijk breed is en AVIS goed staat aangeduid rijden we toch verkeerd. Slecht voorgesorteerd. Uiteindelijk geraken we er toch en wordt de auto vluchtig bekeken. “Okay, you’re all set” zegt de bediende dan, wat eigenlijk zoveel is als “jullie mogen beschikken”.
Er rijdt voortdurend een bus van AVIS op en af tussen de verhuurmaatschappij en de luchthaven en die nemen we om gemakkelijk op de luchthaven te geraken.

De National Railroad Passenger Corporation met de naam
Amtrak is de nationale spoorwegmaatschappij voor
passagiersvervoer in de VS. In San Diego is er een station.

--------------------------------------------

Bij United zijn ze heel vriendelijk – dat zijn we eigenlijk al gewoon. De boarding passes worden uitgeprint en we krijgen uitgebreid informatie. De terugvlucht naar Washington van donderdag 11 september is om 08.15 stipt, dus dat is om 05.00u opstaan. Het wordt weer een lange (terug)reis.
We nemen de bus naar downtown San Diego en stappen af bij de Cruiseship Terminal. Vandaar is het nog 5 minuutjes te voet naar het hotel.Terug in het hotel moet ik eerst bellen naar Syntra West te Oostende, want blijkbaar wordt ik er morgen verwacht om een eerste keer les te geven. Nochtans had ik duidelijk alles doorgegeven, maar er moet tijdens de opstelling van het lessenrooster iets zijn misgelopen. Ik leg de situatie uit en er wordt me verzekerd dat er een oplossing zal gevonden worden. Ik ben toch wat meer gerustgesteld.

Het gigantische standbeeld – een eerbetoon
aan “The Greatest Nation”

----------------------------------

De Bob Hope Memorial
-----------------------------

We vertrekken terug en gaan eerst naar Seaport Village, een gedeelte langs de haven die we nog niet hadden verkend. We passeren de Bob Hope Memorial, we zien een gigantisch standbeeld – een eerbetoon aan “The Greatest Nation” - waarbij een matroos een verpleegster kust.

Hier hebben we de eerste keer gegeten,
nu bijna 3 weken geleden
---------------------------------------

Na het eten gaan we te voet naar Gaslamp Quarter want ik heb een schrijnend gebrek aan verse T-shirts. We kopen er uiteindelijk 4 in een “shopping mall”. Enkele blokken verder is het hotel en daar gaan we terug naartoe. Ik begin eindelijk wat inzicht te krijgen in het Amerikaanse systeem van “blocks” en huisnummering. Het zit heel logisch in elkaar en is volgens mij heel erg efficiënt. Als je het systeem doorhebt moet je al een hele grote kluns zijn om nog verloren te lopen…

Gaslamp Quarter, het historische hart
van San Diego
-------------------------------

In het hotel is het de bedoeling om eerst wat te ontspannen aan het zwembad, wat wonderwel eens lukt bij mij. Na de douche en ons verkleden gaan we op zoek naar een restaurant. Een wijnbar met de vreemde naam “Erotica Style” niet ver van het hotel blijkt uitstekend geschikt en we bestellen er elk een salade. Het was eens een relaxdagje…

"Erotic Style", een wijnbar in India Street.
Dit is 5 minuutjes te voet van het hotel.